Vláda vyhlásila štátny smútok kvôli havárii slovenského lietadla v Maďarsku

20.01.2006 Celý región

Štátny smútok dnes vyhlásila vláda kvôli štvrtkovej havárii slovenského vojenského lietadla AN-24 v Maďarsku.
" Slovenská republika si uctí pamiatku obetí tejto katastrofy tým, že od 12. hodiny v pondelok 23. januára do 12. hodiny v utorok 24. januára budú štátne vlajky zvesené na pol žrde. Požiadame aj orgány samosprávy, aby vlajkovú výzdobu prispôsobili tomuto štátnemu smútku, " povedal dnes novinárom premiér Mikuláš Dzurinda po mimoriadnom rokovaní vlády.
Slovenské vojenské lietadlo AN-24 sa vo štvrtok krátko po 19.30 h zrútilo pri maďarskej obci Hejce približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Podľa slovenských oficiálnych informácií bolo na palube 43 osôb: 28 vojakov vracajúcich sa v rámci rotácie z vojenskej misie v Kosove, sedem osôb poskytujúcich metodickú pomoc a osem členov posádky. Maďarská polícia dnes informovala, že nehodu prežil jediný človek, ktorého odviezli do nemocnice v Košiciach.

Bulík nemá informácie o možných príčinách leteckej katastrofy Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík nemá v súčasnosti žiadne informácie, ktoré by čo len naznačovali, ako došlo k štvrtkovej katastrofe slovenského vojenského lietadla AN-24. Stroj sa zrútil po 19.30 h pri maďarskej obci Hejce približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Čierna skrinka je predmetom hľadania, povedal Bulík v obci Hejce pre TA3. Ide podľa neho o tragédiu, ktorá nemá obdobu v histórii slovenských ozbrojených síl. Naďalej prebieha vyšetrovanie organizované slovenskou aj maďarskou stranou. " Spoločne sme vytvorili vyšetrovaciu skupinu, ktorá je v súčasnosti rozdelená na dve základné časti, " priblížil Bulík. V prvej sú experti, ktorí dávajú dohromady všetky informácie o obetiach tragickej udalosti. Doposiaľ sa podarilo nájsť 22 tiel, bude urobená ich identifikácia. Druhá expertná skupina má na starosti veci technického charakteru a obhliadku miesta tragédie. Skupina zisťuje prvotné informácie o možných dôvodoch pádu lietadla. Zdravotný stav vojaka, ktorý nehodu prežil, je podľa Bulíka stabilizovaný.

Dzurinda: Našli zatiaľ 22 tiel vojakov, jeden žije, ostatní sú nezvestní Spolu 22 tiel vojakov našli dnes do 8. hodiny záchranári na mieste havárie slovenského vojenského lietadla AN-24 v Maďarsku. Podľa informácií slovenskej strany bolo na palube 43 ľudí, jeden vojak nehodu prežil a 20 bolo nezvestných, informoval dnes premiér Mikuláš Dzurinda po mimoriadnom rokovaní vlády. Vláda dnes vyhlásila štátny smútok. " Slovenská republika si uctí pamiatku obetí tejto katastrofy tým, že od 12. hodiny v pondelok 23. januára do 12. hodiny v utorok 24. januára budú štátne vlajky zvesené na pol žrde. Požiadame aj orgány samosprávy, aby vlajkovú výzdobu prispôsobili tomuto štátnemu smútku, " povedal Dzurinda. Záchranné práce v Maďarsku pokračujú. Minister obrany Juraj Liška vládu informoval o prijatých opatreniach v súvislosti s haváriou. Relevantným členom vlády kabinet uložil, aby bola celá katastrofa čo najskôr vyšetrená. " Aby boli prijaté bezodkladné opatrenia vedúce k tomu, aby sa podobná katastrofa v budúcnosti neopakovala, " dodal premiér. Premiér Mikuláš Dzurinda zváži, či sa on osobne alebo iní ministri vyberú na miesto havárie slovenského vojenského lietadla AN-24 v Maďarsku. " Práce koordinuje náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, ktorý sa zároveň stal šéfom krízového štábu. Očakávam priebežné informácie od svojho ministra obrany a náčelníka generálneho štábu. Je dôležité, aby sme robili všetko preto, aby záchranné práce mali maximálnu účinnosť, " povedal Dzurinda.
Vláda prispeje k zmierneniu dopadov tejto katastrofy rodinám pozostalých. Premiér informoval, že minister financií Ivan Mikloš a minister obrany Juraj Liška pripravia konkrétny materiál na finančné odškodnenie pozostalých, ktorého výšku zatiaľ nekonkretizoval. (TASR)
 

Vyberte región